Wat is Team CAS?
Team CAS (Coördinatie Analyse Systemische-Interventie) is:
- Een samenwerkingsverband tussen tien verschillende organisaties, waarin de situatie multidisciplinair behandeld wordt door middel van analyse en coördinatie.
- We maken een brede, diepgaande analyse op zowel individuele als systemische problematiek. Het eigen en professionele netwerk wordt hier nauw bij betrokken.
- Samen komen we tot één plan voor het hele huishouden met verschillende expertises.
- Intensief en zo lang als nodig blijkt.
Team CAS heeft onder andere expertise op het gebied van jeugdzorg, verslaving, psychiatrie, veilig wonen, een gezond financieel overzicht.
Team CAS is een samenwerkingsverband in opdracht van de gemeente Tilburg, werkzaam vanuit het Zorg- en Veiligheidshuis Midden-Brabant.
Voor wie zijn wij er?
Voor gezinnen en huishoudens waar:
- Het onveilig is thuis
- Al jarenlang flinke problemen spelen
- Mogelijk al meerdere instanties zijn betrokken (geweest)
- Er verschillende problemen spelen, zoals armoede, verslaving, criminaliteit, licht verstandelijke beperking problematiek of psychische of psychiatrische problematiek.
- Huiselijk geweld en/of kindermishandeling met een hoog risico op escalatie van ernstig geweld een rol speelt.
Wat doen wij?
Als je betrokken bent bij een gezin waar de situatie zo ingewikkeld is, dat je niet meer weet hoe je hier uit kan komen, dan kan je bij Team CAS een casus aanmelden. Wij hebben ervaring met de meest complexe problemen in gezinnen en huishoudens. Doordat we een uitgebreide analyse maken, gaan we op zoek naar de zichtbare en onderliggende patronen. Door deze inzichtelijk te krijgen kunnen we de juiste hulpverlener op de juiste plek zetten, waardoor interacties en problematieken van de personen in het systeem duurzaam aangepakt kunnen worden. Geen brandjes blussen, maar langdurig verschil maken.
Onze missie is om deconstructieve (gewelds)patronen te doorbreken.
Team CAS is ontstaan uit twee verschillende teams:
Gezinsmanagement is er voor huishoudens met meervoudige en complexe problemen. Gezinsmanagement vervult meerdere rollen: consultatie en advies, coördinatie, kortdurende hulpverlening en een combinatie hiervan.
Het Veiligheidsteam richt zich op casuïstiek met recidiverend huiselijk geweld en kindermishandeling. Er is een nauwe samenwerking met de zorg- en strafketen.
Waarom Team CAS inschakelen?
Ons team heeft veel kennis en ervaring met de meest complexe problemen in gezinnen en huishoudens. Je kan ons zien als de ‘spin in het web’. We zijn gevestigd in het Zorg- en Veiligheidshuis en hebben daardoor korte lijnen met de zorg- en strafketen. Wij zorgen voor goede samenwerking tussen alle instanties. Omdat wij out of the box denken, kunnen wij vaak meer doen. En dat is ook nodig bij deze huishoudens. Onze hulp is intensief, zo veel en lang als nodig is. Met als insteek: zo kort mogelijk. We richten ons op de krachten van het gezin. Zodat het na onze hulp met ondersteuning van de juiste professional weer verder kan.
Werkwijze
Plaatsingsproblematiek en Escalatie
De Maatschappelijke Opgave Complexe Casuïstiek heeft de plaatsingsproblematiek en escalatie onder haar aandacht en werkt deze pagina in 2023 verder uit met de gemeente Tilburg.